Hva skjer før takseringen?

Forberedelser før taksering

Hva skal du gjøre?

Du har bestilt en tilstandsrapport, og det er ikke lenge igjen til takstingeniøren kommer og ringer på. Hvilke forberedelser er det lurt å ha gjort unna før tilstandsrapporten skal unnagjøres? Svaret på dette er flere ting. Det er lurt å legge fram alle dokumentene du har på boligen. For eksempel brukstillatelser og byggetetninger, at fagfolk pusset opp badet sist etc. Det er smart å vaske badet og kjøkkenet. Sluk bør renses, skap bør ryddes.

Rydd også på loft og i kjelleren, slik at takstingeniøren kommer til når de skal sjekke for fukt. Rydd rundt grunnmur og sett gjerne fram en stige, slik at taket kan besiktiges. Det er ikke nødvendig å rydde som om det skulle vært visning, men det er fint om det er rent og pent.

Forberedelser før taksering

Hva gjør takstingeniøren?

Takstingeniøren har en sjekkliste med flere hundre punkter som han skal gå gjennom når han kommer på befaring hos deg. Blant annet skal han måle opp boligens areal. Han skal også vurdere hva som skal regnes som P-rom (primærrom) og S-rom (sekundærrom). Andre ting han skal gjøre er å vurdere tilstanden på våtrom som bad, vaskerom, kjøkken, overflater og gulv. Takstingeniøren sjekker sluk og rør under kjøkkenvasken. På badet måler takstmannen med en fuktinditkator, titter på membranen i sluket og sjekker toalett, kraner og at dusjen virker.

Når boligen befares tas det hull i enkelte vegger. Dette er fra naborommet til våtrommene og aller helst mot dusjplassen, badekaret eller vaskemaskinen. I underetasjen borres det ett hull i veggen som er under terreng. Dette hullet tar vi helst der hvor takrennenedløpet på utsiden går under bakken. Hullene tettes med ett hvitt plastlokk som er ca. 10 cm. i diameter.

Takstingeniøren sjekker også at våtromsgulvet har riktig fall mot sluket og at flisene ikke er sprukne. Fukt måles/sees etter også på kjøkkenet, samt annet som sprukne fliser og fuger. Varmtvannsberederen må også sjekkes, samt vinduer, tak, loft, kjeller og drenering. Spør oss gjerne om du vil vite mer!

Ønsker du en tilstandsrapport?

BRATAKST stiller gjerne opp og utfører en tilstandsrapport av eneboligen din før salg.
Ønsker du en tilstandsrapport, eller har du andre spørsmål? Kontakt oss i dag!

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle